Το καλύτερο brunch, η πιο νόστιμη κρητική κουζίνα, τα καλύτερα μαγειρευτά και πολλά ακόμα νόστιμα «μυστικά» στο Παγκράτι.

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Παραδοσιακά μαγειρεία και κουτούκια, μοντέρνες ταβέρνες, ξακουστά μπραντσάδικα, κολασμένα γλυκοπωλεία και ένα σωρό νόστιμες διευθύνσεις κρύβει στα στενά και στις πλατείες του το αγαπημένο μας Παγκράτι.

Από πού να αρχίσουμε και από πού να τελειώσουμε; Κράτα σημειώσεις καθώς ξεδιπλώνουμε  μπροστά στα μάτια σου τα πιο νόστιμα μυστικά – ή όχι και τόσο – της περιοχής.

Λαχταράς ένα πληθωρικό brunch με τα… όλα του; Τότε σημείωσε οπωσδήποτε το Gepetto στην πλατεία Βαρνάβα, το Rabbit Punch και το Monsieur Cannibale στον Προφήτη Ηλία, ενώ μην ξεχάσεις να τιμήσεις δεόντως τις υπέροχες pancakes στο Frater & Soror στην Πλατεία Προσκόπων. Επίσης για μπραντσο-μπουφέ, θα βάλεις πλώρη για Αρχελάου και θα πιάσεις τραπεζάκι στο όμορφο Neuf Bistro Bar.

Η κρητική κουζίνα σε κάνει να παραμιλάς; Τότε θα την απολαύσεις στην καλύτερη εκδοχή της στον Κατσούρμπο στην Πλατεία Προσκόπων, μαζί με άλλες παραδοσιακές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας –  περί τα 25€/ άτομο, με κρασί.

Στην ταβέρνα Βυρίνης στην Αρχιμήδου η ιστορία κρατά από το ’40 και τα πιάτα με ψητά και μαγειρευτά είναι όλα ένα κι ένα (οπωσδήποτε πάρε σουβλάκι αγριογούρουνο), ενώ στον Καραβίτη δίπλα στα κρασοβάρελα θα δοκιμάσεις εξαιρετική τυρόπιτα, κεφτεδάκια και μοσχαρίσιο σουβλάκι – αμφότερες στα 15-17€/ άτομο με κρασί.

Κάτσε περίμενε όμως, η νοσταλγία του κουτουκιού συνεχίζεται στο υπόγειο του Μαραθωνίτη, όπου πέρα από κλασικά μαγειρευτά θα γευτείς και τα ωραιότερα παϊδάκια της πόλης, ενώ στον οικογενειακό Μαύρο Γάτο η κουζίνα βγάζει μαμαδίσια μαγειρευτά – κολοκυθάκια αυγολέμονο, κόκκορα κραστάτο κ.α. – και φοβερές μπριζόλες. Υπολόγισε περί τα 17-20€/ άτομο, με κρασί.

Με ιστορία παμπάλαιη ως χώρος, το καφενείον Λούβρον ξανάνοιξε υπό νέα διεύθυνση, ανανεωμένο αλλά διατηρώντας τον ρετρό αέρα του. Εδώ θα πιάσεις θέση για ρακές, ουζάκια και λοιπά αποστάγματα στην αυλή του και θα τα συνοδεύσεις με εκλεκτά μεζεδάκια από τον περιορισμένο πλην νοστιμότατο κατάλογό του – περί τα 15€/ άτομο, με ρακή. Είναι απέναντι από το μουσείο Γουλανδρή, οπότε συνδυάζεται ωραιότατα και με μια επίσκεψη.

 

Για εξίσου νόστιμα μεζεδάκια, αλλά με πιο γκουρμέ προσανατολισμό, σίγουρα θα ξέρεις το Μαύρο Πρόβατο. Και αν δεν το ξέρεις καλό θα ήταν να το μάθεις μιας και το μενού του απαρτίζεται από πρωτότυπα πιατάκια που μπλέκουν την παραδοσιακή με την μοντέρνα ελληνική κουζίνα – από 20€/ άτομο με κρασί.

Κεφτές που δεν το ξέρεις, αλλά θα στο αποκαλύψουμε εμείς: στο Granny’s Meatballs στην πλατεία Πλαστήρα θα φας φρέσκους χειροποίητους παραδοσιακούς αλλά και πρωτότυπους κεφτέδες, ή θα τους πάρεις πακέτο για το σπίτι, σε τιμές από 6€ και ποικιλία που θα σε κάνει να απορήσεις «μα όντως βγαίνουν τόσες γεύσεις σε κεφτεδάκια;».

Επειδή όμως ίσως να το παρακάναμε με τα κρεατικά και πιθανότατα να αναζητάς και vegan επιλογές, τότε και σε αυτήν την περίπτωση το Παγκράτι σε καλύπτει: για plant based street food το Vegan Vandal θα σε ικανοποιήσει και με το παραπάνω μέσα από νοστιμότατες προτάσεις όπως το Vandal burger με μπιφτέκι από πολύχρωμες φακές και ξηρούς καρπούς, μαγιονέζα κάρυ, kale και ντομάτα και το Pocket μελιτζάνας με σπιτική κυπριακή πίτα με μελιτζανοκεφτέδες, sauce πιπεριάς Φλωρίνης, sauce γιαουρτιού-δυόσμου και μαϊντανοσαλάτα – περί τα 15€ ανά άτομο, με μπίρα.

Τι θα έλεγες για ολίγο ιταλικό; Δύο οι διευθύνσεις που οφείλεις να ξέρεις εδώ. Αρχικά το Tre Sorelle, με αυθεντικό ιταλικό κατάλογο και ΦΟΒΕΡΗ χειροποίητη πίτσα στον ξυλόφουρνο σε  αρκετές παραλλαγές – απλές και μη. Αρκεί να δοκιμάσεις την απλούστατη Μαργαρίτα τους για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται – στα 15€/ άτομο με ποτήρι κρασί.

Για πιο «κάπου καλά» έξοδο, θα πιάσεις τραπέζι στο Cupola στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος για εξίσου εξαιρετική πίτσα, ιδιαίτερες προτάσεις χειροποίητων ζυμαρικών και ενδιαφέρουσες επιλογές σε κυρίως πιάτα όπως τα μοσχαρίσια μάγουλα μαγειρεμένα για ώρες με κρασί Sangiovese, σάλτσα peara και risotto rosso με κόκκινο κρασί ή το φιλέτο γάλακτος με φρέσκια μαύρη τρούφα και cappelli di prete γεμιστά με φρέσκα μανιτάρια και τυρί mascarpone. Για ένα δείπνο με ποτήρι κρασί υπολόγισε περί τα 30-40€/ άτομο.

Κρυμμένο σε έναν άλλο πεζόδρομο, το Alficon είναι η μικρή γαστριμαργική έκπληξη που έσκασε αναπάντεχα στον χάρτη της πόλης πριν από μερικά χρόνια και άφησε το στίγμα της. Λίγα τραπεζάκια στον όμορφο εσωτερικό του χώρο, μενού που αλλάζει διαρκώς με επίκεντρο την ελληνική δημιουργική κουζίνα και γεύσεις που αξίζει να ανακαλύψεις για μια ή και παραπάνω φορές σε value for money τιμή – 50€ για ένα set menu «Γευστική Εμπειρία».

Τέλος, επειδή είμαστε όλοι γλυκατζήδες και ας μην το παραδεχόμαστε σημείωσε και αυτά: υπέροχα σοκολατένια, γλυκά στο ζαχαροπλαστείο-σοκολατερί La Notre στην Φιλολάου και τσουρέκια/σιροπιαστά στο old school κωνσταντινοπολίτικο ζαχαροπλαστείο Lido. Απέναντι ακριβώς, εγγύηση το γαλακτομπούρεκο Τριανταφύλλου – κάθε μπουκιά και ένα λιγωτικό ταξίδι, ενώ σούπερ παγωτό θα δοκιμάσεις στο Maraboo και ολόφρεσκα λαχταριστά γλυκά στο Ohh Boy.

View this post on Instagram

Is back with us #tiramisu

A post shared by OHH BOY (@ohhboy_ath) on

Πηγή:in2life.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours