FAST FOODFOODΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑΕΞΟΔΟΣ

Πήγαμε στα πιο ψαγμένα «βρώμικα» της Αθήνας (και ακόμα μας τρέχουν τα σάλια)

Γιατί πρώτα τρώμε και μετά γράφουμε.

Δημήτρης Μπούρας

Οχι, αυτό δεν είναι ένα ακόμη αφιέρωμα για τις πιο γνωστές καντίνες της Αθήνας με τα αγαπημένα μας «βρώμικα».

Μην περιμένετε να διαβάστε για τις πολυδιαφημισμένες κοτομπουκιές της Μιχαλακοπούλου, το ξακουστό hot dog της Μαβίλη, το λαχταριστό σάντουιτς από το «Καρότσι του Γιατρού» στου Ψυρρή, τον πασίγνωστο «Billy» στο Περιστέρι ή το «σπιτικό» βρώμικο της Χαμοστέρνας.

Δεν λέμε, όλα αυτά αναμφισβήτητα αποτελούν διαχρονικές (και χιλιοφαγωμένες) αξίες για τους απανταχού ξενύχτηδες, περπατημένους ή απλά πεινασμένους αυτής της πόλης. Οπότε, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.

Υπάρχουν, όμως, και κάποια «κρυμμένα», άγνωστα σε πολούς, διαμάντια του είδους.

Εμείς τα βρήκαμε, τα δοκιμάσαμε (εννοείται) και χωρίς άλλες καθυστερήσεις και «σάλτσες» σας τα παρουσιάζουμε (με τυχαία σειρά).

Ο Ανδρέας στον Ταύρο

Μπορεί να έχετε περάσει άπειρες φορές από το συγκεκριμένο σημείο (οδηγεί από την Πειραιώς στην Καλλιθέα) και να μην το έχετε προσέξει καν.

Ο μικροσκοπικός πάγκος με την αυτοσχέδια τέντα στην πλατεία της Παναγίτσας, απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία της περιοχής, ίσως να μην γεμίζει το μάτι του περαστικού.

Μια δοκιμή, όμως, είναι αρκετή για να αλλάξει τη γνώμη και του πιο απαιτητικού ουρανίσκου. Από τα πιο νόστιμα βρώμικα της πρωτεύουσας…

Μην χάσετε το σάντουιτς με (διπλό υποχρεωτικά!) καλαμάκι κοτόπουλο και το ψημένο στα κάρβουνα ψωμάκι.

Ο Ανδρέας επί τω έργω.
Ο Ανδρέας επί τω έργω.
Ενα από τα «μυστικά», που κάνει ακαταμάχητο το «βρώμικο» του Ανδρέα, είναι το ψήσιμο του σάντουιτς στα κάρβουνα.
Ενα από τα «μυστικά», που κάνει ακαταμάχητο το «βρώμικο» του Ανδρέα, είναι το ψήσιμο του σάντουιτς στα κάρβουνα.

Ο «Αρχοντας» στην Λ.Καβάλας

Κάποιοι ίσως το γνωρίζουν από την εποχή που έδρευε απέναντι από το Παλατάκι Χαιδαρίου και ήταν γνωστό ως «Ρωσίδες».

Τα τελευταία 9 χρόνια βρίσκεται στο Αιγάλεω, πάνω στη Λεωφόρο Αθηνών (στη συμβολή με την οδό Γοργοποτάμου) και παρόλο που έχει μετονομαστεί σε «Αρχοντας του Σάντουιτς» η γεύση και η ποιότητά του παραμένουν σταθερά καλές. Οπως και το εντυπωσιακό μέγεθός του…

Να δοκιμάσετε οπωδήποτε το σάντουιτς με πανσέτα ή το «super turbo intercooler» με τριπλό (!!!) καλαμάκι, αν αντέχετε…

Επιλογές για όλα τα γούστα.
Επιλογές για όλα τα γούστα.
Αυτό είναι το... «ταπεινό» σάντουιτς του Αρχοντα.
Αυτό είναι το… «ταπεινό» σάντουιτς του Αρχοντα.

Ο Μήτσος στην Μεταμόρφωση

Οταν ακούει κανείς για Μεταμόρφωση το μυαλό του συνήθως πηγαίνει στην καντίνα του Γιάννη, επί της Ιφιγενείας, και όχι άδικα.

Ωστόσο, σε κοντινή απόσταση, στην οδό Αναγεννήσεως, υπάρχει και ο «Μήτσος» (η γνωστή του Star). Μια εξίσου δυνατή επιλογή για τους λάτρεις του είδους. Εχει βραβευθεί, μάλιστα, για την ποιότητα των γεύσεών του.

Δοκιμάστε το σάντουιτς με το χοιρινό καλαμάκι και θα μας θυμηθείτε.

Ο Μερακλής στο Δέλτα Φαλήρου

Οκ, αυτό ίσως το έχετε ξανακούσει. Το κιόσκι με την φωτεινή επιγραφή «Canteen ο Μερακλής», στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, ενδεχομένως να είναι γνωστό σε όσους μένουν ή βολτάρουν στα Νότια Προάστια.

Δικαιωματικά, όμως, μπαίνει στη λίστα, γιατί αποτελεί μια αναμφίβολα «ψαγμένη επιλογή».

Το σάντουιτς με την πανδαισία αλλαντικών (πάριζα, μορταδέλα, σαλάμι αέρος, καπνιστή γαλοπούλα, ζαμπόν κ.λπ.) είναι μια κατηγορία από μόνο του.

Αφήνουμε την εικόνα να μιλήσει…

Το αριστούργημα του Μερακλή, σε όλο του το μεγαλείο.
Το αριστούργημα του Μερακλή, σε όλο του το μεγαλείο.

Σαντουιτσομανία στο Μενίδι

Σίγουρα, το Μενίδι δεν αποτελεί προορισμό για τους περισσότερους. Αν, όμως, σας βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί ή αν απλά αναζητάτε καινούριες γευστικές εκπλήξεις, τότε μια επίσκεψη στην καντίνα Σαντουιτσομανία, σε κεντρικό σημείο επί της Λεωφορου Δημοκρατιας, θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Ο,τι κρέας και αν επιλέξετε (χοιρινό, κοτόπουλο, λουκάνικο, κεμπάπ πολίτικο κ.λπ), ό,τι συνοδευτικά κι αν βάλετε μέσα, ΜΗΝ κάνετε το λάθος και παραλείψετε την ατζίκα, μια πικάντικη ποντιακή σάλτσα (σ.σ. η αυθεντική προέλευσή της είναι από τη Γεωργία) από πιπεριές. Ακόμη και αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά, ζητήστε να σας βάλουν μικρότερη ποσότητα.

Η ατζίκα που σας λέγαμε...
Η ατζίκα που σας λέγαμε…

Bonus 1: Στου Nick

Δεν συγκαταλέγεται στα «βρώμικα» με την στενή έννοια του όρου, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για καντίνα αλλά για καφενείο-ψητοπωλείο στην περιοχή του Βοτανικού (οδός Αιγάλεω 37).

O Nick στο Βοτανικό.
O Nick στο Βοτανικό.

Κατά τα άλλα, όμως, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους «ανταγωνιστές» του. Το σάντουιτς του Nick είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.

Αγαπημένες επιλογές είναι το καπνιστό μπριζολάκι ή το μπιφτέκι του. Αυτό που κάνει τη διαφορά, βέβαια, είναι η φέτα στη γέμιση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν διαφορετικά τρία μεγέθη. Το μικρό (ουσιαστικά το κανονικό μέγεθος), το μεσαίο (ικανό να χορτάσει δύο άτομα) και το μεγάλο = τεράστιο (για τους πολύ τολμηρούς).

Αυτό είναι το μισό του μεσαίου μεγέθους...
Αυτό είναι το μισό του μεσαίου μεγέθους…
Μπριζολάκι πανιστό με φέτα, ντομάτα, πατάτες και ρίγανη. Και μας τρέχουν τα σάλια...
Μπριζολάκι πανιστό με φέτα, ντομάτα, πατάτες και ρίγανη. Και μας τρέχουν τα σάλια…

Bonus 2: Η Κρήτη

Στην ίδια κατηγορία με τον Nick υπάγεται και το αναψυκτήριο «Η Κρήτη», στο Νέο Κόσμο.

Πριν κάποιος βιαστεί να αναφωνήσει «αυτό δεν είναι βρώμικο» καλό θα είναι να δοκιμάσει πρώτα. Για την ακρίβεια επιβάλλεται.

Το σάντουιτς με φρέσκια ομελέτα (τη φτιάχνει επιτόπου), μπέικον, μορταδέλα, λουκάνικο, πατάτες, φέτα, γαλοπούλα, ντομάτα είναι απλά συ-γκλο-νι-στι-κό.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Και αυτό το αριστούργημα βγαίνει σε τρία μεγέθη (μικρό-μεσαίο-μεγάλο). Αν πεινάτε πολύ, το μεσαίο είναι η ιδανική επιλογή.

Αυτό είναι το μεγάλο μέγεθος...
Αυτό είναι το μεγάλο μέγεθος…

Comment here

shares