Οι νέες γαστρονομικές αφίξεις της Αθήνας: Παραδοσιακή κουζίνα, έθνικ και fusion

Μαζί με το φθινόπωρο, που ακόμα βέβαια θυμίζει ελαφρώς καλοκαίρι, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους νέα εστιατόρια στην πόλη. Ταλαντούχοι σεφ και ευφάνταστοι επιχειρηματίες, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας, παίρνουν τα ρίσκα τους και εγκαινιάζουν νέα εστιατόρια, που φιλοδοξούν να γίνουν τα καινούργια μας στέκια.

Η γνωστή από το «Master Chef» αλλά και το Bios Γωγώ Δελογιάννη μαζί με την ηθοποιό Ελένη Κουτσιούμπα ενώνουν τις δυνάμεις τους στη «Στοά Φιξ» στην Ομόνοια, σερβίροντας ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις, ελαφρώς πειραγμένες και φυσικά τα διάσημα κεφτεδάκια της Γωγώς.

Προχωρώντας προς την Αγία Ειρήνη, στο ισόγειο του πανέμορφου νεοκλασικού που παλιότερα στέγαζε το υφασματάδικο του Συμεωνίδη, συναντάμε το «Omnivore-Mouth Habits» με την υπογραφή του Ομίλου Καστελόριζο και την επιμέλεια του σεφ Βασίλη Καφαλούκου, που εστιάζει σε healthy συνταγές και διαθέτει κι ένα εντυπωσιακό κελάρι με επιλεγμένες ετικέτες κρασιών.

Omnivore-Mouth Habits

Λίγο παρακάτω το γνωστό σε όλους «6 D.O.G.S.», συνασπίζεται με το ταϊλανδεζικο «Dara Thai» του Αγίου Δημητρίου, και από τις επτά το απόγευμα στον όμορφο κήπο του σερβίρει πιάτα με εξωτικό χρώμα.

Στο στενό της Μιλτιάδου τώρα, η «Γρανάδα» σερβίρει μεσογειακή κουζίνα και tapas, που μας συστήνει να συνοδεύσουμε με ρακή και αποστάγματα, τα οποία επιμελείται η ομάδα του bar «Praxitelous».

Στην Πραξιτέλους, βρίσκουμε το νέο brunch spot του κέντρου το «Nudibranch», που πήρε την ονομασία του από ένα είδος μαλάκιων. Εδώ από το πρωί θα δοκιμάσετε συνταγές με αυγά σε όλες τις πιθανές παραλλαγές, σαλάτες και κάποια πιάτα για μεσημεριανό, για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια ή για να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από τη δουλειά ή τα ψώνια σας.

Στην καρδιά της πόλης, στο «Athens Capital Hotel-MGallery», το καινούργιο ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου, θα βρούμε το «MFlavours», που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ του ξενοδοχείου Δημήτρης Μπούτσαλης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, ο «Blind Beggar (Τυφλός Ζητιάνος)» -το όνομά του προέρχεται από υπαρκτό πρόσωπο, έναν ευγενή Λονδρέζο που έζησε γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα, πολέμησε το κατεστημένο των βαρόνων και σε μια μάχη έχασε την όρασή του- σερβίρει signature coktails, fingerfood και σνακ σε ένα απολύτως θεατρικό σκηνικό, που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο.

Blind Beggar

Αλλάζουμε γειτονιά και πάμε στην Κυψέλη, όπου πλέον έχει μετακομίσει το «Fabrica De Vino» από τα Εξάρχεια μαζί με τις 350 επιλεγμένες ετικέτες του, που μπορείτε να συνδυάσετε με tapas και μερικά εκλεκτά πιάτα.

Λίγο πιο κάτω οι «Γεύσεις της Δαμασκού», που έχει ιδρύσει η μη κυβερνητική οργάνωση Zaatar με σκοπό να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους πρόσφυγες, σερβίρει μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Συρίας, όπως χούμους, ταμπουλέ, μπαμπαγκανούς και βέβαια φαλάφελ, που φτιάχνεται με την παραδοσιακή συνταγή.

Στην Καισαριανή, ο Μιχάλης Μερζένης βρήκε έναν χώρο τυχαία στην καραντίνα και αποφάσισε να φτιάξει ένα κοτοπουλάδικο αλλιώτικο από τα άλλα. Το όνομά του είναι «Chicken Picnic» και η σπεσιαλιτέ του τα παναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου από την Άρτα με δεντρολίβανο και αλάτι Maldon, που τηγανίζονται μαστόρικα και συνοδεύονται τέλεια με καλαμπόκι στα κάρβουνα.

Chicken Picnic

Στη Νέα Φιλαδέλφεια τώρα, το «Bocas Fine Meze» συνδυάζει την ισπανική φιλοσοφία των tapas με τον ελληνικό μεζέ με την υπογραφή του Μίλτου Αρμένη στον χώρο όπου παλιότερα βρισκόταν «Η κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος».

Ανεβαίνοντας στα βόρεια προάστια, και συγκεκριμένα στη Κηφισιά σε ένα υπέροχο αρχοντικό με κήπο βρήκε στέγη το «Monzu», όπου ο σεφ Γιάννης Λιόκας ετοιμάζει εξαιρετικά πιάτα με ιταλικό χρώμα και ο Σπύρος Κερκύρας επιμελείται εντυπωσιακά cocktails.

Monzu

Στο Χαλάνδρι, η «Μαρίκα» που βρίσκεται σε μια όμορφη μονοκατοικία, φτιάχνει με μεράκι το αγαπημένο μας street food, σουβλάκι δηλαδή (τυλιχτό και καλαμάκι), και κάποια παραδοσιακά πιάτα, όπως γκιουζλεμέδες και ανδριώτικη φουρτάλια.

Πριν από τα τέλη του Οκτωβρίου η ομάδα της «Cookoovaya» και του «Hoocut» -Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, Κλεομένης Ζουρνατζής και Περικλής Κοσκινάς- με έμπνευση από τον τυχερό Γκαστόνε, τον ξάδερφο του Ντόναλντ Ντακ, ετοιμάζουν ένα κρεατοφαγικό στέκι με έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες, που πιθανόν να περιλαμβάνει και συνταγές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τέλος, μια από τις πιο αναμενόμενες αξίζεις της σεζόν, που η πρεμιέρα της αναμένεται για τον Μάρτιο, θα είναι αναμφίβολα το πεντάστερο γκουρμέ εστιατόριο του «Xenodoxeion Milos», που θα στεγαστεί σε δύο επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια πίσω από την Παλιά Βουλή.

Πηγή:bovary.gr

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours