Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ. λίγο πριν την εκπνοή της χρονιάς, συντονιζόμαστε όλοι στο https://www.athinoramabarawards.gr/online/ για να τιμήσουμε τα καλύτερα bar της χώρας που τόσο μας έχουν λείψει. Ήρθε η στιγμή της βράβευσης των πέμπτων κατά σειρά αθηνόραμα bar awards και εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις υποψηφιότητες Μια απονομή, που ναι μεν διαφέρει από τις προηγούμενες, καθώς έχει προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες covid συνθήκες, διατηρεί όμως το ίδιος status, υποστηρίζει και προβάλει την bartending σκηνή της χώρας, την οποία επισκέφτηκαμε και αξιολογήσαμε, με τη γνωστή πλέον λεπτομερή ιεροτελεστία, πριν την έναρξη της πανδημίας και το κλείσιμο της εστίασης.

To «Grooove Cocktail Bar» ανακηρύχθηκε πέρσι καλύτερο bar στην Ελλάδα

Τη φετινή τελετή απονομής παρουσιάζει ο Μιχάλης Παπαζήσης της Bar Academy. Πέρα από την αποκάλυψη των κορυφαίων bar της επικράτειας, είναι μια ευκαιρία να βγούμε έστω και διαδικτυακά όλοι μαζί έξω και να επισκεφτούμε τις αγαπημένες μας μπάρες που τόσο μας έχουν λείψει. Τα bar της Αθήνας και της περιφέρειας, που και το 2020 συνέχισαν να μας εκπλήσσουν με την ευρηματικότητα, την εξέλιξη και το εντυπωσιακό ραφινάρισμα των κυρίαρχων τάσεων.

«Blue Gin»

«Blue Gin»

Πράγματι τα ταξίδια, οι επισκέψεις και οι τόσες πολλές στοχευόμενες δοκιμές ήταν μια συναρπαστική διαδρομή που επιβεβαίωσε τις τάσεις του 2019, οι οποίες εξελίχθηκαν περαιτέρω. Για παράδειγμα η ανερχόμενη περσινή τάση των πρωτότυπων homemade συστατικών, με τη συμβολή τοπικών υλικών, φέτος εδραιώθηκε και έγινε πιο τολμηρή και επιτυχημένη. Είδαμε πολλές συνταγές να στηρίζονται σε μοναδικές παρασκευές βγαλμένες από τα «εργαστήρια» των bar, με inhouse βερμούτ, μπίρες, αναψυκτικά, μέχρι λικέρ από τοπικά λουλούδια, βότανα και τυριά. Το ενδιαφέρον σε αυτή την τάση είναι ότι σπιτικά υλικά δίνουν σε κάθε μπαρ το διαβατήριο της διαφοροποίησης και στον επισκέπτη την δυνατότητα να απολαύσει κάτι που δεν μπορεί να βρει αλλού. Έτσι στο «Kouchico» στη Σύρο βρήκαμε cocktails με βερμούτ από ντόπιες ποικιλίες σταφυλιών και στα Γιάννενα στο «Blue Gin» με λικέρ από γηγενή βότανα.

«Kouchico»
«Kouchico»

Ευχάριστη έκπληξη ήταν επίσης το καυτό trend των δυο προηγούμενων χρόνων, το aperitivo. Οι ελαφριές μείξεις όχι μόνο δεν έμειναν στάσιμες, αλλά διαπιστώσαμε στο σαφάρι μας ότι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο σε δημιουργικότητα και φαντασία. Δοκιμάσαμε cocktails με χαμηλότερο ποσοστό αλκοόλ, που δεν υστερούσαν όμως καθόλου σε πολυπλοκότητα και αρωματική και γευστική ένταση. Για να πάρετε μια γεύση αξίζει η δοκιμή του ελληνικού Negroni στο αθηναϊκό «Λοκάλι» ή τα απογευματινά long drinks με homemade αναψυκτικά στο «Local» στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Λόκαλ»
«Λόκαλ»

Στις λίστες των cocktails είδαμε να κερδίζουν κι άλλο έδαφος οι συνταγές με ελληνικά αποστάγματα και spirits και οι bartenders να πειραματίζονται με μεγαλύτερη ελευθερία και πρωτοτυπία για να τα αναδείξουν, δημιουργώντας μια σειρά από νέα και μοντέρνα signature cocktails. Ωστόσο απόλυτο φαβορί και φέτος είναι τα κλασικά cocktails. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν το μερίδιο του λέοντος σε ένα κατάλογο, ακόμα και αν δεν είναι προφανή με την πρώτη ανάγνωση, με μια πιο συγκεντρωμένη όμως ματιά μπορεί κάποιος πιο υποψιασμένος να αναγνωρίσει τη ρίζα πολλών signature cocktail στα παλιά, θρυλικά και δοκιμασμένα. Η διαφορά φέτος είναι ότι είχαμε μια αναπάντεχη προσθήκη στις αγαπημένες παραλλαγές των bartenders. Μετά τις εκατοντάδες βερσιόν σε negroni, old fashioned, bloody mary, zombie, gin tonic, dry martini ανακαλύψαμε μια στροφή και άνοδο στη margarita και την paloma. Σε συνταγές δηλαδή με βάση την τεκίλα. Χαρακτηριστικό  παράδειγμα είναι το «Barro Negro» στο ιστορικό κέντρο.

«Barro Negro»
«Barro Negro»

Το 2019 πήραμε μια πρώτη μυρωδιά από την ανάγκη της απλοποίησης. Τι σημαίνει αυτό; Πιο απλές συνταγές, με λιγότερα υλικά χωρίς άσκοπες χρήσεις δεκάδων υλικών εντυπωσιασμού και χωρίς περιττές φιοριτούρες στα σερβιρίσματα. Η τάση της απλότητας πήγε πολλά βήματα παρακάτω φέτος με φινετσάτα cocktails στα οποία φαίνονται ξεκάθαρα οι διαφορετικές γεύσεις.

Αυτή φαίνεται ότι θα είναι η τάση που θα συνεχίσει να ανεβαίνει και να τελειοποιείται όταν επανέλθουμε στην φυσιολογική λειτουργία των bar, και σίγουρα θα συνδυαστεί μαζί με τις νέες που δημιούργησε η καραντίνα, όπως είναι η αύξηση των εμφιαλωμένων cocktails και η μόδα του delivery. Παράλληλα, με ενθουσιασμό σημειώνουμε την πληθώρα νέων bars που άνοιξαν ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο lockdown (κι ελπίζουμε να τα βρούμε στη θέση τους όταν επιστρέψουμε σε μια κατάσταση πιο κανονική, πλάι σε άλλες νέες δουλειές που ήδη ετοιμάζονται), ενώ το ενδιαφέρον μας κέρδισαν τόσο η εστίαση αρκετών wine bars στα cocktails φέτος, όσο και η άνοδος του bar food ως παράλληλη πρόταση σε νέα και παλιά στέκια.

Αυτά, όμως, είναι πράγματα που μένει να εξετάσουμε στα επόμενα αθηνόραμα Bar Awards… Μέχρι τότε δείτε αναλυτικά τις υποψηφιότητες των Bar Awards 2020 και ραντεβού στην online απονομή. Και, σύντομα ελπίζουμε, στα ίδια τα bars: είναι η ώρα να τα στηρίξουμε περισσότερο από ποτέ.

Χορηγός αθηνόραμα bar awards Online: Schweppes
Υποστηρικτής αθηνόραμα bar awards Online: Flor de Caña

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours