Τρώμε τέλειους πολίτικους μεζέδες σε τραπεζάκια έξω

Αν στο άκουσμα του όρου «πολίτικη κουζίνα» τα σιελόρροια σου βαράνε ντέφι και ονειρεύεσαι λαχματζούν, φατούς, ταμπουλέ και κεμπάπ τότε είσαι πολύ φίλος μας.

Μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσεις να τα παραγγέλνεις στο σπίτι και με το άνοιγμα της εστίασης να πιάσεις τραπεζάκια έξω σε κορυφαίες ανατολίτικες διευθύνσεις και να τα απολαύσεις όπως πρέπει.

Κράτα σημειώσεις.

Selim bey
Π. Τσαλδάρη 8, Μαρούσι, τηλ: 21 1725 6790

Ο συμπαθέστατος Σελίμ που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από το Μάστερ Σεφ πήρε «διαζύγιο» από το Αnadolu όμως θα συνεχίσει να μας ταξιδεύει με τη γευστική του βάρκα στην Ανατολή μέσα από το νέο του εστιατόριο, σε μια ολάνθιστη αυλίτσα στο Μαρούσι. Όλα τα εκλεκτά του πιάτα είναι εδώ, λαχταριστά όπως πάντα: αφράτα και μυρωδάτα Φιστικλί, Αλιζανί και Άδανα κεμπάπ, Kirmizi biber ezmesi (ψητές πιπεριές Φλωρίνης με μπαχαρικά και φέτα), συγκλονιστικό λαχματζούν, πικάντικο Suzuclu pide (φύλλο γιουφκά γεμιστό με σουτζούκι, ντομάτα και μαστιχωτό τυρί) και ασυναγώνιστο κιουνεφέ. Ο λογαριασμός με παγωμένη μπίρα στα 20€-25€/άτομο με κέρασμα γλυκό.

Aylak
Εμ. Μπενάκη 73, Εξάρχεια, τηλ. 2103810439

Παρεϊστικο και συμπαθέστατο, το Aylak σερβίρει σούπερ μεζεδάκια με βάση την πολίτικη κουζίνα, όπως πεντανόστιμο ιτσλί κιοφτέ, μπαμπά- γκανούς με γιαούρτι και ταχίνι, βελούδινο χούμους, ωραία μαντί, φαλάφελ, χιουνκιάρ μπεγιεντί και Aylak Κιοφτέ όπως αποκαλούνται τα κεφτεδάκια τους με πατάτες και σάλτσα ντομάτα. Το μενού περιλαμβάνει και κάποιες καλοφτιαγμένες σαλάτες, γεμιστές πατάτες με τυριά και χοιρινά μπριζολάκια. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν θα ξεπεράσει τα 12€ το άτομο, με παγωμένες μπίρες ή κρασί.

Suzanna
Ορφέως & Χαρίτων 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 2109428129

Η κυρία Σουζάνα σε ταξιδεύει από το Φάληρο στην Πόλη, τη Συρία και το Λίβανο, με τραπεζάκια στην όμορφη αυλή και άκρως φιλικό σέρβις που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Βέβαια στο σπίτι σου μάλλον δε θα δοκιμάσεις τόσο νόστιμο λαχματζούν, ή τόσο δροσερή φατούς, όμως δεν πειράζει. Στο μενού θα βρεις επίσης πιλιτσλί μπεγιεντί (πουρές καπνιστής μελιτζάνας με μπουτάκια κοτόπουλου), χούμους με κουκουνάρι, μανούσε (πίτα) με παστουρμά, κίμπε (πληγουροκεφτέδες γεμιστοί με κιμά) και τα πάσης φύσεως χειροποίητα κεμπάπ σε πληθωρικές μερίδες. Οι τιμές στα 20€ το άτομο, με μπύρα ή κρασί.

Doner Tzi
Βιζυηνού 2, Νέα Σμύρνη, τηλ: 21 0931 0411

Τα ράσα δεν κάνουν τον παππά και εν προκειμένω, ο χώρος δεν χρειάζεται να είναι η κύρια αβάντα για να ξεχωρίσει ένα εστιατόριο. Αυτό το λιτό πλην αυθεντικό και καλά κρυμμένο κουρδικό μαγαζί με τους γλυκύτατους ιδιοκτήτες σερβίρει στα λιτά τραπεζάκια του εκλεκτές λιχουδιές πολίτικης κουζίνας: λαχματζχούνι, ιτσλί κιοφτέ, μαντί, ιμάμ μπαϊλντί, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χούμους, αραβική μελιτζανοσαλάτα, σαλάτα εζμέ, ντονέρ με πιλάφι ή χωρίς, φιλετάκια αρνιού, κιοφτέ πιγιάζ, ρολό αρνιού, μπον φιλέ και χορταστικά κεμπάπ. Με μπύρα ή κρασί, ένα χορταστικό γεύμα δε θα σου κοστίσει παραπάνω από 15€/ άτομο.

Anadolu
Μπούσγου 2, Γκύζη, τηλ.: 210 6431990

Δίπλα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας με όμορφη θέα στο Πεδίο του Άρεως, το ταβερνείο σπάει μύτες με τις μυρωδιές που αναδύονται από την κουζίνα του και ετοιμάζει λαχταριστά μεζεδάκια και πιάτα πολίτικα. Εδώ θα πάρεις εξαιρετικό χουνκιάρ μπεγιεντί, εζμέ πικάντικο, αρναούτ τζιγέρι (μπουκίτσες από μοσχαρίσιο συκώτι τηγανισμένο με λεμόνι, λάδι και μαϊντανό), πατσάνγκα, τυλιγμένη με παστουρμά και κίτρινα τυριά, και εκλεκτό λαχματζούν. Άξια αναφοράς τα χειροποίητα και αφράτα κεμπάπ, ανάλαφρα και μυρωδάτα όπως πρέπει. Κράτα χώρο για γλυκό, γιατί τα σιροπιαστά του δεν παίζονται. Στο τέλος, ο λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, αλκοόλ συμπεριλαμβανομένου.

Λέι Λιμ Λέι
Βαλτινών 2, Γκύζη, τηλ: 211 7009383

Έτερη αγαπημένη μας ανατολίτικη γωνιά στου Γκύζη, το Λέι Λιμ Λέι απλώνει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο μπροστά του, και σερβίρει νοστιμιές όπως η σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα, το πικάντικο εζμέ, τα ισκεντέρ και γιαουρτλού κεμπάπ, το Αλί Ναζίκ (κεμπάπ επάνω σε βελούδινο πουρέ μελιτζάνας, μια παραλλαγή του Χουνκιάρ Μπεγιεντί), και ένα λαχταριστό πιάτο που ονομάζεται Τσιλμπίρ και περιλαμβάνει πικάντικο σουτζούκι «παντρεμένο» με αυγά και δροσερό γιαούρτι. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και παρεΐστικη  ενώ ο λογαριασμός στα 15-20€, μαζί με ρακή, κρασί ή μπύρες.

Ηayat
Ιπποκράτους 78, τηλ: 21 5555 8580

Σε έναν φιλικό χώρο κοντά στα Εξάρχεια, το Ηayat ετοιμάζει καθημερινά αυθεντικά πιάτα κούρδικης και πολίτικης κουζίνας με μεράκι, και τα σερβίρει σε τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο. Από την ανοιχτή του κουζίνα βγαίνουν νοστιμιές όπως Mercimek Kofte (κεφτεδάκια με πλιγούρι και φακές), σαλάτα Coban με ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, μαϊντανό και σουμάκ, πεϊνιρλί με μοσχαρίσιο κιμά και κασέρι, μυρωδάτο και λεπτό λαχματζούν, παστουρμαδόπιτες πικάντικες, Gozleme με φέτα, πιπεριά και ελιές και φυσικά χειροποίητα κεμπάπ σε μεγάλη ποικιλία – Άδανα, Γιαουρτλού, Kurt στο πήλινο, Urfa κ.α. Εξαιρετικός ο κουρδικός γύρος του, με μαριναρισμένο χοιρινό και πιλάφι από σοταρισμένο πλιγούρι με φρέσκο βούτυρο. Ο λογαριασμός στα 15-17€/ άτομο, με μπίρα ή τσίπουρο Τυρνάβου.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Πηγή:in2life.gr

 

 

 

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours