Η Αθήνα μπορεί να περηφανεύεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας από τους παγκόσμιους προορισμούς για τους coffee lovers όλου του κόσμου. Με την έλευση του τρίτου κύματος καφέ, η ποιότητα των μαγαζιών και του καφέ που αυτά προσφέρουν ανέβηκε κατακόρυφα. Αυτή την στιγμή στην πόλη υπάρχουν cafe τα οποία θα ζήλευαν σε κάθε άκρη του πλανήτη. Και εμείς τα έχουμε όλα μαζί, μαζεμένα στα πόδια μας.

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα απίστευτα να στήσω αυτή την λίστα. Είναι τόσες πολλές οι επιλογές που πραγματικά δεν ξέρεις ποια να τοποθετήσεις και να ποια να βγάλεις από την λίστα. Το σίγουρο ότι σίγουρα υπάρχουν πολλά μικρά και πανέμορφα καφέ τα οποία προσφέρουν υψηλής ποιότητας καφέ και δεν αναφέρονται στην λίστα. Αυτό που προτιμήσα είναι να βάλουμε μέσα τα μαγαζιά που που έχουν καταφέρει με ό,τι προσφέρουν να αλλάξουν τα δεδομένα στον χώρο και να γίνουν συνώνυμο του coffee spot. Πάμε να πιούμε καφέ σε κάθε ένα από αυτά.

Mind the cup

Το λογοπαίγνιο της διάσημης λονδρέζικη φράσης ήταν αυτό ακριβώς που ήθελαν ο Χρήστος, ο Νίκος και ο Παναγιώτης για να ονοματίσουν ένα μαγαζί που έμελλε να γίνει θεματοφύλακας του καλού καφέ για όλη την Αθήνα. Το Mind the Cup εδώ και μερικά χρόνια έχει καταφέρει να διδάξει τι σημαίνει καλός καφές, όχι μόνο στα δυτικά προάστια αλλά και σε ολόκληρη την Αθήνα. Το καβουρδιστήρι του εκεί ψηλά ψήνει ποικιλίες καφέ από όλο τον κόσμο ακατάπαυστα και γεμίζει το μαγαζί με μεθυστικές μυρωδιές, οι οποίες σε κάνουν να μην θες να φύγεις από το μαγαζί. Μπορείς να αγοράσεις και καφέ για το σπίτι αν θες ή να συζητήσεις με τους καταπληκτικούς baristi για το ρόφημα που είναι η καθημερινή σου συνήθεια.

Πριν από λίγους μήνες άνοιξε δίπλα του ένας χώρος που ήρθε να κουμπώσει τέλεια στην φιλοσοφία του Mind. Εκεί ψήνονται καθημερινά φουρνίσιες δημιουργίες οι οποίες θα σου σπάσουν την μύτη και θα δέσουν τέλεια με τις μυρωδιές που βγάζει ο καφές. Pizza, cinammon rolls, πίτες, γλυκά τσιαπάτες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Το Mind The Cup άλλωστε έχει μπει και σε λίστα του Buzzfeed με τα 20 καφέ στον κόσμο που πρέπει να επισκεφτείς πριν πεθάνεις και αυτό σημαίνει πολλά για εμάς που το έχουμε δίπλα μας.

Αιμιλίου Βεάκη 27, Περιστέρι.

Lot 51

Το Lot 51 έχει ανοίξει εδώ και αρκετούς μήνες και παρακολουθώ την πορεία του από κοντά. Εκτός του ότι έδωσε ζωή στην πλατεία Βραζιλίας, της έδωσε και μπόλικα αρώματα καφέ, αφού τα χαρμάνια του είναι από την εταιρεία Area 51. Στο Lot 51 θα δεις ωραίο κόσμο να κάθεται στα τραπεζάκια της πλατείας να απολαμβάνει τον καφέ μαζί με το brunch του, ενώ όσο περνάει η ώρα το vibe του αλλάζει και όλο και περισσότεροι κάθονται μέσα για τα πρώτα ποτά ή cocktails.

Για κάποιο λόγο το Lot 51 το λατρεύω. Βασικά έτσι όπως το έθεσα είναι σαν να μην ξέρω τον λόγο και αυτό είναι ψέμα. Το Lot 51 το λατρεύω γιατί ήρθε με εντελώς cool και ανεπιτήδευτο τρόπο και αναγέννησε μια ολόκληρη περιοχή. Το λατρεύω γιατί μέσα από τις καθαρές του σχεδιαστικές γραμμές σε κάνει να εστιάζεις μόνο εκεί που πρέπει. Το λατρεύω γιατί σε κάνει να περνάς καλά κάθε ώρα της ημέρας. Μα πάνω από όλα το λατρεύω γιατί τα μαγαζιά είναι οι άνθρωποι και στο Lot 51 σε σερβίρουν με χαμόγελο και ευγένεια και αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο.

Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια.

Peek a bloom

Αν ψάξεις καλά στο κέντρο θα βρεις διαμάντια που παίζουν κρυφτό μαζί σου. Ένα τέτοιο υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια στην στοά της Λέκκα και πια δεν είναι μυστικό, αφού το γνωρίζει όλη η Αθήνα. Η ομάδα του Mind The Cup από το Περιστέρι κατέβηκε στο κέντρο και με την ίδια συνταγή αλλά εμπλουτισμένη έχει καταφέρει να κερδίσει πολλούς φανατικούς θαυμαστές. Το καβουρδιστήρι είναι εκεί για να επιτελέσει το έργο του και να ψήσει μοναδικές ποικιλίες καφέ οι οποίες άμεσα φτάνουν στην κούπα σου.

Εκτός όμως από τον καφέ που αποτελεί εγγύηση, στο Peek a Bloom μπορείς να δοκιμάσεις και μερικά από τα υπέροχα πιάτα του καθώς και τα τρομερά cocktail του. Το Peek a bloom θα σου προσφέρει τον πρώτο καφέ αν δουλεύεις στο κέντρο και θα σου φτιάξει την ημέρα, θα γίνει το καταφύγιό σου αν θες να πιεις καλό καφέ με την παρέα σου και θα περάσεις υπέροχα αν θες έναν καφέ για να ηρεμήσεις μετά τη δουλειά. Γενικά το Peek a Bloom αποτελεί μια όαση στο κέντρο και αυτή η όαση μοσχοβολάει καφέ.

Λέκκα 14, Σύνταγμα.

Novem

View this post on Instagram

Weekend brunch OMG ?

A post shared by NoVeM (@novem_bar) on

Αν υπάρχει ένα district της Αττικής που αγαπάει τον speciality καφέ περισσότερο από κάθε άλλο, αυτό είναι τα δυτικά προάστια. Σε κάθε νομό υπάρχει και ένα καφέ υψηλής ποιότητας και δεν θα μπορούσε να λείπει από το Χαϊδάρι ένα τέτοιο. Ακούει στο όνομα Novem και είναι ένα πανέμορφο μαγαζί στον πευκόφυτο πεζόδρομο της Στρατάρχου Καραϊσκάκη. Εκεί μπορείς να δοκιμάσεις μοναδικά χαρμάνια, τέλεια εκτελεσμένα αλλά και να τα συνοδεύσεις με υπέροχα comfort πιάτα. Είναι πραγματικά απολαυστικό να απολαμβάνεις έναν καλοφτιαγμένο και μυρωδάτο καφέ, είτε στις αναπαυτικές πολυθρόνες του κάτω από τον χάρτη με το coffee belt, είτε στον υπέροχο χώρο του έξω, που μόλις φτιάχνει ο καιρός γεμίζει με κόσμο που θέλει να απολαύσει τον ήλιο.

Στρατάρχου Καραϊσκάκη 41, Χαϊδάρι.

Δυο γουλιές, δυο μπουκιές

Όταν η Τάνια και ο Νίκος αποφάσισαν να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί για καφέ, ήξερες πριν το επισκεφτείς ότι θα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα στην Αθήνα. Και έτσι και έγινε. Απέναντι ακριβώς από την πλατεία Αγίων Θεοδώρων στη Δραγατσανίου βρίσκεται το καφέ που διαθέτει υγιεινά snacks, φιλική ατμόσφαιρα και λατρεύει τον καφέ. Μοναδικά χαρμάνια Taf Coffee αλλά και ένα περιβάλλον που σε αγκαλιάζει από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις μέσα. Άλλωστε ακόμα και το όνομα είναι τόσο παιχνιδιάρικο όσο και όλο το μαγαζί.

Δραγατσανίου 8, Αθήνα.

Dope Roasting Co.

Η πιο φρέσκια άφιξη στα coffee shops της Αθήνας είναι ένα μαγαζί που έχει μπόλικο άερα εξωτερικού και έχει καταφέρει ήδη να γίνει hotspot. Το Dope είναι πανέμορφο, έχει υπέροχο καφέ, ακόμα πιο υπέροχες χειροποίητες λιχουδιές και είναι ο ορισμός του cool μαγαζιού. Όταν πήγα πρώτη φορά μου δημιούργησε ένα συναίσθημα που σπάνια νιώθω στα αθηναϊκά καφέ. Ήθελα να κάτσω μόνος μου σε μια γωνία με έναν καφέ και ένα κανελέ και να διαβάζω την εφημερίδα μου, ενώ ο κόσμος κάνει περατζάδα στην Αθηνάς.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours