Πώς θα αναγνωρίσεις ένα πραγματικά καλό κινέζικο εστιατόριο

Μερικά τρικ για να καταλάβεις αν βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

Tεράστια σε εύρος και ποικιλόμορφη, η κινέζικη κουζίνα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν χιλιάδες εστιατόρια που τη σερβίρουν ή υποστηρίζουν πως το κάνουν. Υπάρχει όμως τρόπος να καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε ένα 100% αυθεντικό μέρος, που τιμά τις παραδόσεις, μένει πιστό στις απαρχές της συγκεκριμένης γαστρονομικής κουλτούρας και γενικότερα αξίζει η επίσκεψη σε αυτό; Ναι, υπάρχει. Και θα το διαπιστώσεις λαμβάνοντας υπόψιν τους παρακάτω παράγοντες.

Βρίσκεται στη σωστή γειτονιά

Πώς θα αναγνωρίσεις ένα πραγματικά καλό κινέζικο εστιατόριο

Ένας από τους βασικότερους κανόνες, ειδικά όσον αφορά τις παγκόσμιες μητροπόλεις: Αν το εστιατόριο είναι τοποθετημένο στην ασιατική γειτονιά, τότε υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να είναι τρομερά αυθεντικό και ποιοτικό. Αν πάλι συναντήσεις ένα κινέζικο εστιατόριο σε κάποιο mall, τότε οι πιθανότητες είναι εναντίον σου. Κοίτα λοιπόν σε ποια γειτονιά βρίσκεται, είναι η πρώτη και μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους.

Φαγητό ανά περιοχή

ΚΙΝΕΖΙΚΟ 2

Όταν μιλάμε για κινέζικη κουζίνα, αναφερόμαστε στο σύνολό της. Μην ξεχνάς όμως πως μιλάμε για μία αχανή χώρα και ως εκ τούτου υπάρχουν διαφοροποιήσεις από επαρχία σε επαρχία. Αυτό ισχύει και για την κουζίνα της. Έτσι, διαφορετικές συνταγές θα δοκιμάσεις για παράδειγμα στην καντονέζικη κουζίνα, άλλες στη Σετσουάν, άλλες στην Σαντόνγκ, άλλες στην Χιουνάν και άλλες στην Τζιανγκζού. Ένας ακόμη τρόπος για να σιγουρευτείς λοιπόν, είναι η κατάτμηση της κουζίνας με βάση την περιφέρεια της Κίνας από την οποία προέρχεται και η εξειδίκευση του εστιατορίου σε αυτήν.

Το προσωπικό μιλά κινέζικα

ΚΙΝΕΖΙΚΟ 3

Ένα ακόμη στοιχείο αυθεντικότητας: Αν το εστιατόριο είναι κινέζικο αλλά το προσωπικό δεν έχει σχέση με την χώρα, μάλλον θα πρέπει να αποχωρήσεις πριν να είναι αργά. Βασικός κανόνας άλλωστε είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της χώρας – να φας δηλαδή σε ένα εστιατόριο ακριβώς όπως θα έτρωγες στην Κίνα (ή έστω κοντά σε αυτή την εμπειρία). Επομένως, Κινέζοι στο προσωπικό, κινέζικα έπιπλα και παραδοσιακές μέθοδοι μαγειρέματος είναι καλό σημάδι.

Το μενού είναι γραμμένο και στα κινέζικα

ΚΙΝΕΖΙΚΟ 4

Όχι, αν δεν έχεις ιδέα τι αναγράφεται στον κατάλογο δεν είναι απολύτως κακό. Το αντίθετο μάλιστα. Αν πάλι η μετάφραση δεν είναι ακριβής είναι σπουδαία ένδειξη ότι έχεις επιλέξει ένα εξαιρετικό κινέζικο εστιατόριο. Πιθανότατα, αυτοί που έφτιαξαν τον κατάλογο κατάγονται από την χώρα και προφανέστατα έχουν εμπειρία στις κουζίνες της.

Δοκίμασε το dim sum

ΚΙΝΕΖΙΚΟ 5

Κινέζικο εστιατόριο που δεν σερβίρει dim sum, δεν αξίζει της προσοχής σου. Επίσης η εν λόγω επιλογή είναι ένα κριτήριο αξιοπιστίας και ποιότητας του εστιατορίου. Τα γεμιστά ψωμάκια στον ατμό, τα dumplings και τα ρολά με ρυζομακάρονα (με μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, γαρίδες ή λαχανικά), σερβίρονται σε μικρές μερίδες μέσα σε καλαθάκια από μπαμπού και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κουλτούρα του τσαγιού (Yum cha).

Το τρικ της εφημερίδας

ΚΙΝΕΖΙΚΟ 6

Το dim sum υπάρχει και είναι καλό, το προσωπικό είναι από την Κίνα και όλα γενικά συνηγορούν πως έκανες την κατάλληλη επιλογή. Ήρθε η ώρα για το τελευταίο τεστ. Φρόντισε να παρατηρήσεις αν υπάρχουν κινέζικες εφημερίδες στον χώρο. Αν ναι, ψάξε να βρεις σε αυτές διαφημίσεις του μαγαζιού- όσο δύσκολο κι αν μοιάζει αυτό. Σε περίπτωση που υπάρχουν, αυτό γίνεται για να προσελκυσθούν Κινέζοι πελάτες. Και αυτό είναι πολύ καλό στοιχείο.

Πηγή:esquire.com.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours