Οι τζελατερίες της Αθήνας που θα ζήλευαν οι Ιταλοί

Αναζητήσαμε στην πόλη τα καλύτερα παγωτά και αφού φάγαμε κιλά από φιστικί, κρέμα, σοκολάτα και σορμπέ λεμόνι, φράουλα και ό,τι άλλο φρούτο κυκλοφορεί, σας παρουσιάζουμε τα εννέα που ξεχωρίσαμε. Απολαύστε τα.

Epik Gelato

Λευκό με πορτοκαλί πλακάκια και νέον επιγραφές ξεχωρίζει ανάμεσα από τα μικρά μπαράκια της πλατείας. Οι σερβιτόροι του ντυμένοι και εκείνοι στα λευκά, φορούν το χαρακτηριστικό ρετρό, διπλωτό καπελάκι των παγωτατζίδων και σας ξεναγούν στις γεύσεις που έχουν κάτι από Ελλάδα. Η κρέμα έχει πλούσια γεύση και θυμίζει εκείνες που τρώγαμε μικροί, το σορμπέ σοκολάτας είναι γεμάτο και με ωραία bitter στοιχεία, το αλμυρό φιστίκι περιέχει και παστέλι που τραγανίζει ενώ το φουντούκι είναι βαθιά νόστιμο. Μην φύγετε, όμως, αν δεν ζητήσετε το διαχρονικό Σικάγο με την πλούσια σοκολάτα, τις στρώσεις από φιλέ αμύγδαλο και την πληθωρική σαντιγί από πάνω με το βύσσινο.

Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, τηλ. 2106464105

Κόκκιον

Υπεύθυνος γι’ αυτά τα παγωτά που αναστατώνουν την συνοικία του Ψυρρή είναι ο Βασίλης Παπαματθαίου, ένας «ψαγμένος» παγωτατζής-ζαχαροπλάστης που του αρέσουν οι πειραματισμοί και οι περίεργοι συνδυασμοί. Οι περισσότερες πρώτες ύλες μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό, όμως το γάλα που χρησιμοποιεί είναι από τον Βόλο. Το αλατισμένο φιστικί με καραμέλα όπως και το κρεμώδες παρφέ που αλλάζει ανάλογα με την εποχικότητα είναι δύο από τις αγαπημένες μου γεύσεις. Το μπισκότο βουτύρου που θα σας θυμίσει τα παλιά μπισκότα που τρώγατε μικροί με την ωραία βουτυράτη αίσθηση επίσης αξίζει την προτίμηση σας. Όσο για τα σορμπέ του το μανταρίνι-τζίντερ, το βερίκοκο μαζί με ροδάκινο και δενδρολίβανο κι εκείνο με τα κόκκινα φρούτα που αξίζουν την προσοχή σας.

Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι, τηλ. 6981563511

Le Greche

Το μικρό Le Greche στην Μητροπόλεως ήταν από τα πρώτα παγωτατζίδικα που μας έφεραν πιο κοντά στην κουλτούρα του ιταλικού gelato. Η ποικιλία που θα βρείτε είναι μεγάλη καθώς διαθέτουν γύρω στις 30+ γεύσεις. Οπότε, εκτός των κλασικών, θα βρείτε γεύσεις όπως μπισκότο με γεμιστά Παπαδοπούλου, κρέμα μπακλαβά, γιαούρτι (φτιάχνεται από στραγγιστό) καθώς επίσης και σορμπέ ούζο. Κι εδώ το φιστίκι είναι από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις, όμως εκείνη που προτιμώ εγώ, είναι η πλούσια κρέμα μασκαρπόνε με σύκα και ο συνδυασμός της ricotta με ανθότυρο και περγαμόντο.

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, τηλ. 2167006458

Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2130416299

Λεωφ. Μεσογείων 456, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 2100101617

Fatto a Mano

Photo: Fatto a mano
Photo: Fatto a Mano

Βρίσκεται κρυμμένο πίσω από τις εργατικές κατοικίες της κεντρικής πλατείας του Περιστερίου. Εμπνευστής του ο Γιάννης Νυκτάρης που, αφού έμαθε την τέχνη του ιταλικού gelato, το πάντρεψε με ελληνικές πρώτες ύλες. Έτσι, εδώ θα βρείτε παγωτό με ανθότυρο και μέλι, λουκούμι τριαντάφυλλο, τσουρέκι και φυσικά φιστίκι. Τα σορμπέ συμβαδίζουν με την εποχικότητα των φρούτων κι είναι άκρως δροσιστικά –περιμένω κάθε χρόνο τον Αύγουστο για το σορμπέ σύκο που είναι σατανικά νόστιμο. Και για όσους δεν αγαπούν ή αποφεύγουν τη ζάχαρη, υπάρχει παγωτό με στέβια.

Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι, τηλ. 2105777407

Oggi

Photo: Oggi
Photo: Oggi

Oggi είναι τα αρχικά του Officina Gelato Gusto Italiano -ταυτόχρονα σημαίνει και «σήμερα» στα ιταλικά. Άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι κι είναι μια ιδέα της Αθήνας Γκικοπούλου-Ντούρα και των τριών παιδιών της (Αιμιλίας, Νικόλα και Χριστόφορου) που συνεργάστηκαν με τον Ιταλό gelatiere Carmelo Chiaramida, κι έφεραν το project του στην Αθήνα. Το σορμπέ εδώ μυρίζει φρούτο κι είναι φοβερά δροσιστικό (δοκιμάστε εκείνο με τον ανανά ή τη φράουλα), ενώ τα gelati έχουν γεμάτη γεύση και πλούσιο σώμα. Για παράδειγμα, το φιστίκι είναι απόλυτα εθιστικό, το φρέσκο μασκαρπόνε ενισχυμένο με κρασί Marsala είναι σατανικά νόστιμο (κάθε φορά που πάω, ζητάω οπωσδήποτε και μια μπάλα) αλλά και το ανάλαφρο fiore di latte.

Βουλής 17, Σύνταγμα, τηλ.: 2103246995

Dickie Dee

Photo: Dickie Dee
Photo: Dickie Dee

Όταν άνοιξε, πριν από 3 χρόνια περίπου, ξεκίνησε να προσφέρει παγωτό μηχανής ξυπνώντας μας παιδικές μνήμες: απολαυστικό μάνγκο, σιτσιλιάνικο φιστίκι, γεμάτο ανθόγαλο, bitter vegan σοκολάτα, «παιδικό» μπισκότο και αλατισμένη κρέμα. Ο πληθωρικός τρόπος σερβιρίσματος του παγωτού ποζάρει πολύ συχνά σε πολλά post στο Instagram (είναι «τυλιγμένο» με μαλλί της γριάς και πασπαλισμένο με ζαχαρωτά και κουφετάκια). Από πέρυσι το καλοκαίρι, το μαγαζί είπε να εμπλουτίσει τη γκάμα. Έβαλε ένα επιπλέον ψυγείο στην είσοδό του και το γέμισε με δώδεκα γεύσεις. Θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε το καϊμάκι με βουβαλίσιο γάλα, την κανέλα με σταφίδες βουτηγμένες σε ρακή, το τσουρέκι που μυρίζει μαχλέπι, καθώς και το δροσιστικό σορμπέ λεμόνι/βασιλικό.

Βουλής 23, Σύνταγμα, τηλ. 2103238277

Μαραμπού

Photo: Μαραμπού
Photo: Μαραμπού

Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Παγκρατίου, στην οδό Αρχελάου, η Βίκυ Περιστάνογλου έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Άνοιξε το δικό της παγωτατζίδικο, αφού όμως πρώτα έμαθε την τέχνη του gelato στη Ρώμη. Τα παγωτά της είναι χειροποίητα και δεν περιέχουν τεχνητές σκόνες και συντηρητικά. Έχει ενδιαφέρον να δοκιμάσετε την καραμέλα με αλάτι (αν και το αλάτι δεν είναι και πολύ έντονο) καθώς και το καϊμάκι που πλησιάζει κατά πολύ στο παλιό, παραδοσιακό με την μαστιχωτή υφή. Επίσης, νόστιμο και ιδιαίτερο είναι το σορμπέ ταχίνι που ταιριάζει πολύ και με το μικρό, διακοσμητικό, μπισκοτένιο χωνάκι που το σερβίρουν σε κάθε κυπελάκι.

Αρχελάου 17, Παγκράτι, τηλ. 2107247037

Django

Ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης διατηρεί εδώ και χρόνια τώρα ένα παγωτατζίδικο στο μικρό στενό της Εμμανουήλ Ροΐδη στη Σύρο. Από τον προηγούμενο Μάιο, άνοιξε και το αθηναϊκό αδερφάκι του, στο Κουκάκι. Στην βιτρίνα του λευκού παγωτατζίδικου με τον νησιώτικο αέρα, θα βρείτε καθημερινά οκτώ επιλογές gelato, που φτιάχνεται με βιολογικό γάλα, και οκτώ επιλογές σορμπέ από φρέσκα φρούτα. Κι εδώ το φιστικί γίνεται ανάρπαστο κι είναι ελάχιστα αλμυρό. Η βανίλια Μαδαγασκάρης έχει ωραίο άρωμα και τρομερή υφή, το φουντούκι έχει την γεύση και το άρωμα του ξηρού καρπού, ενώ η σοκολάτα Καραϊβικής (χρησιμοποιεί σοκολάτα Valrhona) έχει ωραία, bitter αίσθηση. Τα δε σορμπέ μοσχοβολάνε φρούτο –ζητήστε οπωσδήποτε το πεπόνι ή το λεμόνι, και συνδυάζονται άψογα με το δροσερό σορμπέ γιαούρτι.

Βεϊκού 15, Κουκάκι, τηλ. 6937395363

Solo Gelato

Από τις πιο διάσημες τζελατερίες στα βόρεια προάστια. Ο Νίκος Χριστογεώργος, ο ιδιοκτήτης, είναι παγωτοποιός τρίτης γενιάς συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση. Η ποικιλία που θα βρείτε είναι αρκετά μεγάλη και με γεύσεις που δεν περιέχουν ζάχαρη ή γλουτένη. Δικές μου αγαπημένες είναι η λαχταριστή κρέμα mascarpone με σύκο, η Stracciatela, η πικρή, μαύρη σοκολάτα αλλά και η Dolce latte (καραμέλα γάλακτος και βουτύρου) που κάθε κουταλιά φέρνει στο νου μου παιδικές αναμνήσεις. Πλέον, το Solo Gelato έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, αλλά και εκτός αυτής με καταστήματα franchising.

Α. Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι, τηλ. 2106813622

Πηγή:travel.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours