Το Feyrouz, για το οποίο μιλάνε όλοι στην Αθήνα, απέκτησε το δικό του ζαχαροπλαστείο -Με τα πιο απίθανα γλυκά

Ένα από πιο γνωστά street food της Αθήνας, το «Feyrouz», μάς μύησε στις γεύσεις της Μέσης Ανατολής μέσα από τις συνταγές της κυρίας Ελένης. 

Εκεί, μέχρι πρότινος, μαζί με τα λαχταριστά λαχματζούν της, σέρβιρε και κάποια γλυκά. Ο γιος της, όμως, ο Ανδρέας Κιλτσικσής, εδώ και καιρό, είχε την ιδέα για έναν αυτόνομο χώρο, που θα κρατάει την παράδοση της οικογενειακής τους επιχείρησης αλλά θα ειδικεύεται στο γλυκό αποκλειστικά.

«Δεν είχαμε αρκετό χώρο ούτε και χρόνο για να ενταχθούν στη βιτρίνα του Feyrouz πολλά γλυκά, οπότε αποφασίσαμε να ασχοληθούμε πιο συγκεκριμένα σε ένα ξεχωριστό κατάστημα, εστιάζοντας στα γλυκά της Μέσης Ανατολής και της Κωνσταντινούπολης. Κάναμε μια μεγάλη έρευνα σχετικά με την Οθωμανική και Λεβαντίνικη παράδοση, με τη βοήθεια ενός φίλου Οθωμανολόγου που ζει στο Παρίσι, του Αντώνη Νάση, ταξιδέψαμε αρκετά, χρησιμοποιήσαμε και τις συνταγές της μητέρας μου για να καταλήξουμε στον σημερινό μας κατάλογο. Μελετήσαμε, επίσης, αρκετά την παράδοση των Σούφι και εστιάσαμε κυρίως στον τρόπο που εκείνοι αξιοποιούσαν τις πρώτες ύλες. Τότε, για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιούσαν τηv ζάχαρη ως συντηρητικό, αλλά ως μέσο για να παίρνουν όλα τα αρώματα των φρούτων και των μπαχαρικών, πράγμα που κάνουμε κι εμείς σήμερα», μας εξηγεί.

Ο ίδιος είναι μουσικός και οργανοποιός, όμως, έχει μεγάλη αγάπη για τις ζύμες και τα μπαχαρικά, οπότε έχει όλη τη φροντίδα του μαγαζιού, ενώ η κυρία Ελένη επιμελείται την κουζίνα και τις προμήθειες, καθώς έχει ιδιαίτερη ικανότητα στην έρευνα της αγοράς.

Το ζαχαροπλαστείο του «Feyrouz» βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το «αλμυρό», όπως το αποκαλεί ο Ανδρέας, και στηρίζεται, επίσης, στη λογική του street food, αν και υπάρχουν κάποιοι πάγκοι σε περίπτωση που θέλετε να απολαύσετε εκεί το γλυκό και τον καφέ σας.

Στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του 1936, σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ζακ Μοσέ.

Παλαιότερα, εκεί, υπήρχε ένα κατάστημα ρούχων, όταν, όμως, ο χαρακτήρας της περιοχής άρχισε να αλλάζει οι ιδιοκτήτες πλησίασαν τον Ανδρέα και του πρότειναν να κάνει κάτι με τον χώρο τους. Τότε εκείνος βρήκε την ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, στήνοντας το ζαχαροπλαστείο απέναντι ακριβώς από το «Feyrouz».

«Κι εδώ έχουμε αποφύγει τα έθνικ στοιχεία στη διακόσμηση, θα έλεγα ότι είμαστε ένα γλυκατζίδικο που θα συναντούσε κανείς στον Λίβανο, αλλά απέναντι από την Γαλλική Πρεσβεία. Αξιοποιήσαμε περισσότερο τον ίδιο τον χώρο, συνδυάζοντας τον vintage χαρακτήρα του κτιρίου με πιο μοντέρνα στοιχεία».

Την ίδια άλλωστε λογική ακολουθεί και η κουζίνα. Ο Ανδρέας, δηλαδή, συνδυάζει με τη συμβολή της μητέρας του παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονες μεθόδους, δημιουργώντας γλυκά υγιεινά και ελαφριά, που δεν βαραίνουν, όμως, διατηρούν την πλούσια γεύση των εδεσμάτων της Ανατολής.

Δεν χρησιμοποιεί καθόλου σοκολάτα, ούτε τηγάνι, ενώ ακόμα και το βούτυρο περνάει από clarification, μια διαδικασία που του αφαιρεί τα γαλακτικά, προκειμένου να πετύχει την καθαρότητα της γεύσης. Έτσι, λοιπόν, έχει δημιουργήσει ένα μενού με δώδεκα επιλογές, που στο μέλλον αναμένεται να αυξηθούν.

Πρώτος και καλύτερος στις προτιμήσεις ο μπακλαβάς, που φτιάχνεται με φύλλο από φαγόπυρο και  γεμίζεται με φιστίκια καβουρδισμένα με διαφορετικά εσπεριδοειδή, από πολύ λεπτά ως πολύ χοντροκομμένα.

Ο «βασιλιάς» του μαγαζιού είναι αναμφίβολα το κιουνεφέ, που  το δουλεύουν ζεστό και  το περιχύνουν με μέλι από κουμάρια, που είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει η ελληνική γη. Αν θέλετε να το βρείτε πάντως, καλό θα ήταν να το προπαραγγείλετε, γιατί εδώ όλα είναι φρέσκα και τίποτα δεν μένει για την επόμενη μέρα.

Η τρίτη έκπληξη είναι ότι το καζάν ντιπί, που δεν παρασκευάζεται από βουβαλίσιο γάλα, αλλά αγελαδινό και κατσικίσιο, ενώ η κρούστα του γίνεται από ζαχαροκάλαμο.

Αξίζει να δοκιμάσετε και τον ασουρέ, ένα αρχαίο άγλυκο έδεσμα από σιτάρι που παίρνει τη γεύση του από τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Είναι ένα θρησκευτικό κατά έναν τρόπο γλυκό, πολύ χορταστικό, που έφτιαχναν προς τιμήν των γυναικών. Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, είναι το γλυκό που έφτιαξε ο Νώε όταν βγήκε από την κιβωτό, γι’ αυτό και συμβολίζει  τη ζωή, παρόλο που μοιάζει κάπως με τα δικά μας κόλλυβα.

Θα βρείτε επίσης σεκέρ παρέ, «το κουλουράκι των Τούρκων» όπως λέγεται, κάτι ανάμεσα σε κουραμπιέ και μελομακάρονο, που εδώ το φτιάχνουν με μια κρέμα τυριών με τσαλαφούτι, βούτυρο και καβουρδισμένο φουντούκι. Ακόμα, όμως, και τα πολύ παραδοσιακά γλυκά παρουσιάζονται με έναν τρόπο διαφορετικό. Στο κανταΐφι, για παράδειγμα, βάζουν μυζήθρα Κρήτης και  φέτα, ενώ το ραβανί που σερβίρεται σε στυλ  cup cake γεμίζεται με σπιτικά χοσάφια, μαρμελάδες, δηλαδή, με λιγότερη ζάχαρη, που συνδυάζουν φρούτα και μπαχαρικά, όπως αυτή με το αχλάδι, το κάρδαμο και το πετιμέζι από ρόδι.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και κάποιες vegan επιλογές, που στηρίζονται σε νηστίσιμες συνταγές, όπως ο χαλβάς με σιμιγδάλι και φρούτα, που περιλαμβάνει γλυκό από κολοκύθα (φτιάχνεται στον ασβέστη) και ολικής αλέσεως αλεσμένο ταχίνι, μπάρες με δημητριακά και φρούτα αλλά και κλασικές κρέμες εξ Ανατολής.

O τιμές ξεκινούν από τα 2.30 ευρώ  που κάνει ένα ρυζόγαλο, ενώ, το πιο ακριβό γλυκό είναι το κιουνεφέ που κάνει 4.80 ευρώ.

Όλα τα γλυκά μπορείτε να τα συνοδεύσετε με έναν ελληνικό καφέ στο μπρίκι, από εκλεκτά χαρμάνια που φτιάχνονται αποκλειστικά για εκείνους «Δουλεύουμε με μονοποικιλιακούς καφέδες, που τους αλέθουμε στον δικό μας πετρόμυλο. Αυτή τη στιγμή έχουμε τον κολομβιανό, που έχει δυνατές οξύτητες και καραμέλα. Κάνουμε, δηλαδή, ότι κάνουνε μαγαζιά που ειδικεύονται στον καφέ, αλλά όχι σε εσπρέσο σε ελληνικό, πράγμα που δεν συναντάει κανείς εύκολα», μας εξηγεί ο Ανδρέας.

Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε μια σειρά από βότανα από την ελληνική φύση, που συνδυάζονται με διάφορα μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς.

«Μια προσπάθεια είναι να επαναφέρουμε τις παλιές θερμοκρασίες, γι’ αυτό δεν έχουμε τίποτα παγωμένο. Επιστρατεύουμε την παλιά παράδοση των σερμπετιών, που δεν είναι τα σιρόπια όπως πολλοί νομίζουν, αλλά ροφήματα που σερβίρονται χλιαρά προς ζεστά, ως ηδύποτα υποδοχής. Αυτή τη στιγμή τρέχουμε την κουρκουμάδα», μας εξηγεί ο Ανδρέας.

Στο τρίστρατο της Καρόρη, λοιπόν, από εδώ και πέρα, θα σας περιμένει μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία, που θα σας ταξιδέψει σε μέρη μακρινά αλλά τόσο οικεία.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 12:00 – 22:00 Κυριακή κλειστά

Καρόρη & Αγάθωνος, Αθήνα, 2130318060

 

Πηγή:bovary.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours