Σπάει όλα τα ρεκόρ η σειρά «Τσέρνομπιλ», που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο

Το ατύχημα στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Τσέρνομπιλ έγινε θέμα σειράς στο HBO, η οποία ήδη θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες σειρές στην ιστορία της μικρής οθόνης, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Βασισμένη στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας, την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα «νούμερο 4» του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ, στις 26 Απριλίου 1986, στην ουκρανική πόλη Πρίπιατ, η σειρά-φαινόμενο έχει γίνει viral, καθώς βρίσκεται στο νούμερο 1 στην τηλεοπτική κατάταξη όλων των εποχών του IMDb αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο.

Συγκεκριμένα, στον διαδικτυακό τόπο IMDb, όπου οι θεατές ψηφίζουν τις εκπομπές που προτιμούν, το «Chernobyl» έχει μέση βαθμολογία 9,7 αστέρια (στα 10) από περίπου 140.000 χρήστες. Έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, παίρνοντας μεγαλύτερη βαθμολογία ακόμη και από σειρές όπως το «Breaking Bad» (9,5) του AMC, το «Planet Earth II» του BBC (9,5), ακόμη και το «Game of Thrones» (9,3).

Η συγκλονιστική σειρά του HBO για το Τσέρνομπιλ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αριστουργηματικό χρονικό της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη (μτφρ. Ορέστης Γεωργιάδης). Πρόκειται για το µεγάλο, όσο και σπαρακτικό αριστούργηµα της Αλεξίεβιτς, ένα από τα σηµαντικότερα βιβλία μαρτυριών του 20ού αιώνα, που, µετά την Άννα Φρανκ και τον Πρίµο Λέβι, επανακαθόρισε την έννοια της λογοτεχνίας της µαρτυρίας. Ένα ολόπικρο βιβλίο απερίγραπτου ζόφου, που σελίδα τη σελίδα γίνεται ένα ευαγγέλιο απεγνωσµένης και παράφορης αγάπης.

H σειρά «Chernobyl», που ολοκλήρωσε τα πέντε επεισόδιά της την Κυριακή 3 Ιουνίου, ξεδιπλώνει τα γεγονότα που οδήγησαν στο ατύχημα αλλά και τα όσα ακολούθησαν τις φρικτές εκείνες ώρες, με ήρωες τους ανθρώπους που προσπάθησαν να κατανοήσουν τι συνέβη και προέβησαν σε απίστευτες πράξεις αυτοθυσίας, προκειμένου να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση αυτής της άνευ προηγουμένου καταστροφής. Ο Γιόχαν Ρενκ («The Last Panthers») σκηνοθέτησε και τα πέντε επεισόδια της σειράς, ενώ το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο δημιουργός της, Γκρεγκ Μάζεν, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος, ήταν ένα απαραίτητο και συγκλονιστικό ανάγνωσμα, που τον βοήθησε στη δημιουργία της σειράς. Επίσης σημείωσε ότι «δεν είναι τυχαίο που η Αλεξίεβιτς έχει τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας».

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς Ο πόλεµος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας (μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου, πρώτη έκδοση 1985), το οποίο περιέχει µαρτυρίες γυναικών που πολέµησαν στον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, και Το τέλος του κόκκινου ανθρώπου (μτφρ. Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου, 2016), στο οποίο η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας απεικονίζει µέσα από τις µαρτυρίες δεκάδων ανθρώπων τη µετάβαση από την «αυτοκρατορία» της ΕΣΣΔ στη σηµερινή καπιταλιστική Ρωσία.

Πηγή:diastixo.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours