“Ο κύκλος της λήθης” της Εύη Πατσέλη

Από τη μήτρα της μάνας έως το κατώφλι του θανάτου, ο άνθρωπος ορίζει την οντότητά του και πλέκει τη ζωή του πάνω στο τελάρο όπου είναι υφασμένες οι ζωές και των άλλων ανθρώπων. Ένα κουβάρι χαρακτήρων, τόπων και αναπόδραστων γεγονότων μπλέκεται, παρακολουθώντας μέσα απ’ τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας τη ζωή της Ραφαέλας που ψάχνει την ταυτότητά της και προσπαθεί μέσα από δύσβατα μονοπάτια να φτάσει στη λύτρωση.

Ο διωγμός της οικογένειας απ’ το Αϊβαλί το ’22, η γέννησή της στη Λέσβο, τα παιδικά χρόνια στον Πειραιά. Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος. Κάθε πόλη, κάθε εμπειρία κι ένας σταθμός μοιραίος που επιφυλάσσει θύελλες και σπαραγμό.

Ένας κύκλος ζωής που στροβιλίζει μέσα του τη γέννηση και τον θάνατο, την οικογένεια και την ορφάνια, τον πόλεμο και την ειρήνη, την ένωση και τη διάλυση, την αγάπη και τον χωρισμό.

Η κριτική μας

Παρ’ όλο που πρόκειται για το πρώτο πόνημα της κυρίας Πατσέλη, το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, είναι ένα εξαιρετικό και δυνατό βιβλίο, με μια έντονα συναισθηματική γραφή, με πολύ καλή ροή στην αφήγηση, πολύ σωστά δομημένο, όπου δεν λείπουν οι ανατροπές.
Καθώς το διαβάζουμε ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αποτέλεσμα εντατικής έρευνας και υπάρχουν στιγμές που νιώθει κανείς πώς υπήρξε και κομμάτι αυτής της ιστορίας.
Η συγγραφέας μας δεν παραμένει στην απλή εξιστόρηση των γεγονότων αυτών. Μας παρουσιάζει επί της ουσίας τις τραγικές συνέπειες που έχει ο πόλεμος στις ζωές των απλών ανθρώπων είτε σε οικονομικό είτε σε πολιτικό επίπεδο. Μέσα λοιπόν από όλο αυτό το σκηνικό ζούμε την πορεία της οικογένειας Αρζόγλου, που ξεκινάει από το Αϊβαλί το 1922 όταν ξεκίνησε ο ξεριζωμός της Μικράς Ασίας, περνάει στη Λέσβο όπου γεννήθηκε η ηρωίδα της ιστορίας, και φτάνει περίπου σαράντα χρόνια μετά και κάνοντας πολλές άλλες στάσεις, να καταλήγει και πάλι στη Λέσβο, μέσα από μια πολύ δύσκολη πορεία στη συγχώρεση και στη λύτρωση.
Όλη η ζωή της ηρωίδας, είναι ένα ταξίδι όπου ψάχνει να βρει την ταυτότητά της, μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και να καταφέρει να φτάσει στην ολοκλήρωση και να ανακαλύψει ποιες είναι ουσιαστικά οι αξίες της ζωής.
Ο αναγνώστης δεν μπορεί να αποφύγει κάποια στιγμή και μετά να φορτίστει έντονα συναισθηματικά, μιας και μπαίνει εύκολα μέσα στον ψυχισμό της γυναίκας-ηρωίδας και συμβιώνει μαζί της κάθε εμπειρία που είναι και ένας σταθμός μοιραίος που επιφυλάσσει θύελλες και σπαραγμό.
Όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες του μυθιστορήματος δεν είναι διόλου χάρτινοι, μιας και έχουν χαρακτηριστικά προσώπων που έχουν υπάρξει στην πραγματικότητα και μάλιστα στην εξέλιξη της ιστορίας μας.
Ένας ολόκληρος κύκλος ζωής που σε στροβιλίζει μέσα του και σε φέρνει σε επώδυνα και δύσβατα μονοπάτια, μέχρι να καταφέρεις να πολεμήσεις του δαίμονές σου και να βρεις τη λήθη.

Λίτσα Κοντογιάννη

Κριτική του βιβλίου “Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ”, της Εύης Πατσέλη εκδόσεων ΠΝΟΗ, από τη Λίτσα Κοντογιάννη

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΥΗ ΠΑΤΣΕΛΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ:
  • ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2019
  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 334
  • ISBN: 9786185307752

Πηγή:mesotexnis.gr

Ο κύκλος της λήθης

About Post Author

+ There are no comments

Add yours