Οκτώβριος 1940. Η Αχαϊκή πρωτεύουσα είναι η πρώτη πόλη που δοκιμάζεται από το μένος των κατακτητών στα χρόνια της κατοχής. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Πάτρα, στα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων και φθάνει μέχρι τα Αλβανικά σύνορα.

Η Άννα, ο Στάθης, η Χριστίνα, ο Λάμπης, η Έρρικα και πολλοί ακόμη, θα δοκιμαστούν μέσα από τις φλόγες του πολέμου και την ανείπωτη κακουχία. Αγωνίζονται με τόλμη και αυτοθυσία να γλυτώσουν από τα βόλια του εχθρού.
Με οδηγό την αγάπη, τη συμπόνια και την ενότητα, θα συνεχίσουν την πορεία τους στα δύσβατα μονοπάτια της ζωής. Ωστόσο, η δύναμη της αγάπης είναι ικανή να απαλείψει τον πόνο, την απώλεια, την πείνα και τη δυστυχία στα δύσκολα χρόνια της κατοχής;

Θα καταφέρουν όλοι μαζί ενωμένοι ν’ αφήσουν πίσω τις ζοφερές μνήμες του πολέμου και να ξεκινήσουν από την αρχή τη ζωή τους, όπως πραγματικά τους αξίζει; Ανθρώπινα πάθη, περίεργες καταστάσεις, μία σχέση αγάπης, που μπλέκεται ακόμη και σε φόνο, δημιουργώντας το ασύλληπτο υφάδι μιας ιστορίας στο χρώμα, άλικο βελούδο, αφού η ζωή θριαμβεύει πάντα όταν τη ζεις στο έπακρο με την ψυχή ντυμένη μ’ αυτή την απόχρωση…
Το ταξίδι συνεχίζεται με ρότα τις μεγαλύτερες πόλεις Ιταλίας και Σικελίας, για να ζήσει ο κάθε αναγνώστης μαζί με τους ήρωες συγκινητικές στιγμές, απρόβλεπτα γεγονότα και συναρπαστικές εξελίξεις…

Η κριτική μας

Πρόκειται για μια ολοζώντανη ιστορία, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η αφήγηση ξεκινά την περίοδο του β’ παγκόσμιου πολέμου και μας ταξιδεύει στη Πάτρα της εποχής αυτής και στη συνέχεια φτάνει στα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων και μέχρι τα Αλβανικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία του 1998.
Βασίζεται σε περιγραφές πραγματικών ανθρώπων της εποχής αυτής, που έζησαν, βασανίστηκαν, χάθηκαν ή επιβίωσαν μέσα από εξοντωτικές περιπέτειες της κατοχής, γεγονός που καθιστά το έργο γροθιά στο στομάχι, αφού πρόκειται για αληθινά γεγονότα και όχι κατασκευές της φαντασίας. Μπορεί να μην είναι αυτοσκοπός η συγγραφή ενός ιστορικού μυθιστορήματος, αλλά η συγγραφέας μας είναι αυστηρή και στον έλεγχο ιστορικών πληροφοριών. Το μυθιστόρημα αυτό είναι απολύτως ανθρωποκεντρικό και όπως ακριβώς και στα προηγούμενα βιβλία της, εντυπωσιάζομαι κάθε φορά για το με πόση αγάπη, τρυφερότητα αλλά και κατανόηση και σεβασμό συνάμα αγκαλιάζει τους ήρωές της.
Καταφέρνει με αρκετή δεξιοτεχνία να διεισδύει στους μοχλούς των σκέψεων και των δράσεων των ηρώων της ιστορίας αυτής, ενσκήπτοντας με ιδιαίτερη αφοσίωση στον ψυχισμό τους. Αναδεικνύει όλη τη γκάμα των συναισθημάτων που μπορεί να βιώνει ο άνθρωπος ανάλογα με τις συγκυρίες της ζωής του και την ιδιοσυγκρασία του χαρακτήρα του. Κυρίαρχο ρόλο σε όλα της τα βιβλία παίζει ο έρωτας. Είναι άλλωστε βασικός – ίσως και ο βασικότερος – κινητήριος μοχλός της ζωής που αναπτύσσεται τόσο σε καιρό ειρήνης και ακόμα περισσότερο σε καιρό πολέμου.
Ο έντιμος έρωτας, ο απατηλός, ο δολοπλόκος, ο ψυχοφθόρος και ο ειρηνιστής. Ο έρωτας που πρωταγωνιστεί ισότιμα με την πολιτική στη ζωή των ανθρώπων. Ο έρωτας εδώ δεν εξιδανικεύεται, είναι απόλυτα γήινος, Ακριβώς όπως ταιριάζει σε ήρωες που είναι ακέραιοι και διαυγείς. Ξεκάθαρα έντιμοι ή ανέντιμοι, με τα συμπλέγματα και τις πληγές τους. Είναι αυτοί που κινούν τα νήματα όλου του μυθιστορήματος.
Για αυτό, ανοίξτε τις πύλες του μυαλού και της ψυχής σας, χαλαρώστε και απολαύστε το!

της Λίτσα Κοντογιάννη

ΑΛΙΚΟ ΒΕΛΟΥΔΟ 2

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΛΕΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ:
  • ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2019
  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 400
  • ISBN: 9789607937414

https://mesotexnis.gr/vivlia/kritikes/aliko-veloydo/

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours